sobota, 5 kwietnia 2014

Chlebek irlandzki


Parę lat temu będąc jeszcze studentką wyjechałam na kilka miesięcy do pracy do Dublina. Ja przyzwyczajona, a wręcz uzależniona od pieczywa, robiąc zakupy nie mogłam zapomnieć o chlebku. Wybór ogromny, jasny, ciemny, z ziarnami, duży mały, ale niestety tostowy ;( Nie twierdze, rzecz jasna, że nie było prawdziwych piekarni z całym ich asortymentem, ale cóż tu dużo mówić ( a raczej pisać ) cena odgrywała dla mnie dość istotną rolę w tamtym czasie. Także nie miałam zbyt wielu okazji wypróbować tradycyjnych irlandzkich wyrobów.

Natrafiłam ostatnio na przepis i postanowiłam go wypróbować. Spodziewałam się czegoś bardziej podobnego do tradycyjnego chlebka. Konsystencją przypominał bardzie połączenie keksu, chleba tostowego i muffinków. Kruchy, ale jednocześnie wilgotny – ciekawy smak. Zdecydowanie lepiej smakuje z dodatkami na słodko ( dżem, miód ). Jeżeli jesteście ciekawi wypróbujcie go sami ;)

Chlebek irlandzki na sodzie

Przepis
450 g mąki pszennej razowej
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g masła
2/3 łyżeczki soli
2,5 szklanki kefiru / maślanki

Mąki, cukier, sodę, sól, masło miksujemy przez około 10 minut, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Następnie wlewamy kefir / maślankę i miksujemy dalej. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, a wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy mąką.
Pieczemy około 40 – 50 min w 200 C.
Smacznego ;)


Słonecznego weekendu ! ;)

2 komentarze:

  1. wygląda pysznie, ale czekam na przepis na bardziej wytrawny chlebek na zakwasie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, racja, jest świąteczna okazja na prawdziwny chlebek ;) Mam tylko nadzieję, że mój zakwas jeszcze żyje ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...