W dzisiejszym poście propozycja kulinarna, a nawiasem
mówiąc Tarta Ziemniaczana z Brokułem i Marchewką. Taka kolorowa warzywna uczta !
;)
Tak naprawdę na spodzie jest babka ziemniaczana, delikatna i
kremowa o puszystej konsystencji. Zapieczona razem z brokułem i marchwią i
doprawiona oregano, tymiankiem i białym pieprzem. Smaczna i delikatna na ciepło i na zimno.
Ziemniaczana
Tarta z Brokułem i Marchewką
Składniki na spód
około
1 kg obranych ziemniaków
2
średnie cebule
¾ szklanki
pełnotłustego mleka
łyżka
masła
do smaku:
sól, gałka muszkatołowa, biały pieprz
Ziemniaki
obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulkę siekamy drobno i
gotujemy w mleku przez 15 min. Ziemniaki
odcedzamy, ubijamy i przekładamy do nich cebulę z mlekiem. Następnie doprawiamy solą,
pieprzem i gałką muszkatołową. Całość przekładamy do wysmarowanej tłuszczem
formy i podpiekamy 15 min w 180 C.
Składniki na wierzch
główka
brokułu
2
marchewki
opcjonalnie
- pokrojona na kawałki i podsmażona pierś z kurczaka
Brokuły
dzielimy na małe różyczki, marchewkę kroimy w talarki i gotujemy w osolonej
wodzie do miękkości.
Masa do polania
2 jaka
0,5 szklanki pełnotłustego mleka
około 100 g startego sera
do smaku: 1/3 łyżeczki soli, ¼ łyżeczka pieprzu, ½ łyżeczki
suszonego tymianku, 2 łyżeczki świerzego oregano
Wszystkie składniki masy mieszamy.
Na podpieczony spód wykładamy brokuły, marchewkę i
polewamy masą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika jeszcze na 20 – 25 min.
Po upieczeniu możemy jeszcze z wierzchu posypać świeżą
natką pietruszki.
Smacznego ! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz