poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Ziemniaczana Tarta z Brokułem i Marchewką


W dzisiejszym poście propozycja kulinarna, a nawiasem mówiąc Tarta Ziemniaczana z Brokułem i Marchewką. Taka kolorowa warzywna uczta ! ;)

Tak naprawdę na spodzie jest babka ziemniaczana, delikatna i kremowa o puszystej konsystencji. Zapieczona razem z brokułem i marchwią i doprawiona oregano, tymiankiem i białym pieprzem. Smaczna i delikatna na ciepło i na zimno.

Ziemniaczana Tarta z Brokułem i Marchewką

Składniki na spód
około 1 kg obranych ziemniaków
2 średnie cebule
¾ szklanki pełnotłustego mleka
łyżka masła
do smaku: sól, gałka muszkatołowa, biały pieprz

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulkę siekamy drobno i gotujemy  w mleku przez 15 min. Ziemniaki odcedzamy, ubijamy i przekładamy do nich cebulę z mlekiem. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i podpiekamy 15 min w 180 C.

Składniki na wierzch
główka brokułu
2 marchewki
opcjonalnie - pokrojona na kawałki i podsmażona pierś z kurczaka

Brokuły dzielimy na małe różyczki, marchewkę kroimy w talarki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Masa do polania
2 jaka
0,5 szklanki pełnotłustego mleka
około 100 g startego sera
do smaku: 1/3 łyżeczki soli, ¼ łyżeczka pieprzu, ½ łyżeczki suszonego tymianku, 2 łyżeczki świerzego oregano

Wszystkie składniki masy mieszamy.

Na podpieczony spód wykładamy brokuły, marchewkę i polewamy masą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika jeszcze na 20 – 25 min.
Po upieczeniu możemy jeszcze z wierzchu posypać świeżą natką pietruszki.
Smacznego ! ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...