Wreszcie coś pod Święta Wielkanocne. Chcę Wam dzisiaj
pokazać jak prosto zrobić samodzielnie biały serek.
Że tak powiem, jest wiele
możliwości wyprodukowania serka ;) Ja nie jestem znawcą w tym temacie, jeszcze
nie ;) Ale wypróbowałam przepis i okazał się bardzo wdzięczny, a efekt smaczny. Serek wyszedł delikatny i chudy.Do przygotowania potrzebny będzie Wam zaledwie jeden produkt – maślanka. Po całym procesie zostanie jeszcze serwatka, również do wykorzystania. A dla tych, którzy chcieliby mocniej zagłębić się w tajniki serowarstwa zapraszam na Ziołowy Zakątek.
Biały
serek z maślanki
1 l
maślanki
Maślankę podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, co jakiś
czas mieszając, aż osiągnie temperaturę 70 C i powstanie skrzep, powinniśmy
użyć termometru ( ale ja nie użyłam – oczekiwałam na skrzep ). Następnie
zdejmujemy garnuszek z ognia, przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia (
temperatura pokojowa ). Sitko wykładamy gazą i odcedzamy skrzep od serwatki.
Jak już serwatka spłynie, delikatnie odciskamy jeszcze jej nadmiar z serka.
Gazę z twarogiem zawieszamy nad miską na kilka godzin ( 2 – 4 ). Im dłużej
twaróg odcieka z serwatki tym będzie twardszy i bardziej suchy.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz