czwartek, 17 kwietnia 2014

Wielkanocne Muffiny z jajem na II śniadanie ;)


Zastanawiałyśmy się co można by było podać na wielkanocne śniadanie zaraz po żurku. Jak wiadomo jaja królują ! Znudziły nam się już jaja faszerowane kolorowymi pastami i tego typu zimne wynalazki. Pierwsza myśl jajko w koszulce z sosem i do tego grzanka, ale po namyśle gotować kilkanaście jaj nawet na dwa garnki … nieeeeeeee. I jest przebłysk – Muffiny na wytrawno !

Już jakiś czas temu wpadłam na blog Rachel Khoo i obejrzałam kilka filmików z jej maleńkiej paryskiej kuchni, oczywiście przepadłam. Fantastyczne przepisy i jako pierwszy wypróbowałam Croque Madame Muffins. Chrupiące pieczywo, a we wnętrzu zatopione żółtko przykryte beszamelem – pyszota ;) Tak, to jest to co zagości na świątecznym stole ! J

Serdecznie zapraszam do przetestowania, nie zawiedziecie się ;)

Chrupkie Muffiny z żółtkiem i beszamelem

Składniki na 6 sztuk
6 żółtek
chleb tostowy
masło
6 plasterków szynki
żółty ser
około 300 ml mleka pełnotłustego
łyżka mąki
musztarda
do smaku: gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Zaczynamy od zrobienia beszamelu. W garnuszku rozpuszczamy łyżkę masła i wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy energicznie i wlewamy małym strumieniem mleko. Jak już sos zgęstnieje doprawiamy musztardą, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na każdą babeczkę potrzebujemy 2 kromki pieczywa. Odkrajamy skórkę od chleba i rozwałkowujemy wałkiem. Następnie smarujemy z obydwu stron roztopionym masłem i wkładamy w foremkę do muffinek. Na to układamy plasterek szynki, surowe żółtko, zalewamy beszamelem, a na wierzch ścieramy żółty ser. Wkładamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy 15 min. ( żółtko będzie płynne ), jeżeli chcemy ścięte pieczemy 5 min dłużej. Podajemy od razu.

Smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...