Zastanawiałyśmy się co można by było podać na wielkanocne
śniadanie zaraz po żurku. Jak wiadomo jaja królują ! Znudziły nam się już jaja
faszerowane kolorowymi pastami i tego typu zimne wynalazki. Pierwsza myśl jajko
w koszulce z sosem i do tego grzanka, ale po namyśle gotować kilkanaście jaj
nawet na dwa garnki … nieeeeeeee. I jest przebłysk –
Muffiny na wytrawno !
Już jakiś czas temu wpadłam na blog Rachel Khoo i
obejrzałam kilka filmików z jej maleńkiej paryskiej kuchni, oczywiście
przepadłam. Fantastyczne przepisy i jako pierwszy wypróbowałam Croque Madame Muffins. Chrupiące
pieczywo, a we wnętrzu zatopione żółtko przykryte beszamelem – pyszota ;) Tak, to jest to co
zagości na świątecznym stole ! J
Serdecznie zapraszam do przetestowania, nie zawiedziecie
się ;)
Chrupkie
Muffiny z żółtkiem i beszamelem
Składniki na 6 sztuk
6
żółtek
chleb
tostowy
masło
6
plasterków szynki
żółty
ser
około
300 ml mleka pełnotłustego
łyżka
mąki
musztarda
do
smaku: gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Zaczynamy od zrobienia beszamelu. W garnuszku
rozpuszczamy łyżkę masła i wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy energicznie i wlewamy
małym strumieniem mleko. Jak już sos zgęstnieje doprawiamy musztardą, solą, pieprzem
i gałką muszkatołową.
Na każdą babeczkę potrzebujemy 2 kromki pieczywa.
Odkrajamy skórkę od chleba i rozwałkowujemy wałkiem. Następnie smarujemy z
obydwu stron roztopionym masłem i wkładamy w foremkę do muffinek. Na to układamy
plasterek szynki, surowe żółtko, zalewamy beszamelem, a na wierzch ścieramy
żółty ser. Wkładamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy 15 min. (
żółtko będzie płynne ), jeżeli chcemy ścięte pieczemy 5 min dłużej. Podajemy od razu.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz