czwartek, 20 lutego 2014

Tort Bezowo – Cytrynowo - Piankowy


W lodówce zalegały mi białka z jajek, rozwiązanie nasunęło się samo. Beza, beza, beza, tylko jaka … pavlova hmm… chyba nie, coś innego, małe beziki też nie. Najlepiej żeby to było coś nie aż tak słodkiego z nutą orzeźwienia. Tort albo rolada. Jednak tort, ale taki, żeby beza była chrupka na zewnątrz i piankowa wewnątrz, a pomiędzy był krem cytrynowy i taki torcik właśnie powstał. Pyszny, delikatny i znikający w ekspresowym tempie, aha i niezbyt skomplikowany w wykonaniu ;)

Także, jak szaleć to szaleć ! W końcu mamy karnawał ;)


Serdecznie polecam ;)

Tort Bezowo – Cytrynowo - Piankowy

Składniki na bezę

6 białek
1,5 szklanki cukru
Budyń waniliowy/śmietankowy
Łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki soku z cytryny

Białka ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania po troszeczku dosypujemy cukier, budyń, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy ciągle miksując.

Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nich okręgi o średnicy 23 cm. Nakładamy na nie masę bezową. Obydwa blaty wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 C i dopiekamy 50 - 60 min. Uchylamy odrobinę drzwiczki piekarnika i czekamy do wystygnięcia, przynajmniej 2 godziny.

Składniki na krem

125 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30% schłodzonej
150 g lemon curdu (przepis pochodzi z MojeWypieki) + dodatkowo kilka łyżek

Serek mascarpone mieszamy z lemon curdem (ja mojego kremu cytrynowego nie przecedzałam przez sitko). Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z serkiem i kremem cytrynowym. Przepis na krem pochodzi również z Moich Wypieków.
Masę wykładamy na pierwszy blat i za pomocą strzykawki albo rękawa cukierniczego robimy na nim szlaczki. Przykrywamy drugim blatem i ozdabiamy lemon curdem.

Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...