Weekendowe gotowanie, a wraz z nim moja ulubiona wersja
kremu z czerwoną soczewicą. Tą zupę robi się całkiem szybko, jest sycąca i
aromatyczna za sprawą głównie rozmarynu. Soczewica ma swój charakterystyczny
smak. W połączeniu z pomidorami, marchwią i przyprawami świetnie się równoważy,
a smaki się przenikają. Bardzo serdecznie polecam Wam tę zupkę ;)
Krem
z czerwonej soczewicy i pomidorów
( 4 – 5 porcji )
Składniki
szklanka
czerwonej soczewicy
2
ząbki czosnku
¾
łyżeczki suszonego rozmarynu
¼
łyżeczki suszonego chili
3
łyżki oleju rzepakowego
cebula
marchew
puszka
pomidorów
litr
bulionu warzywnego/drobiowego
do
smaku sól i sok z cytryny
Czosnek
siekamy i wrzucamy do moździerza razem z chili, rozmarynem, łyżką oleju i
ucieramy na pastę. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pastę, smażymy około minuty,
podlewamy jeszcze olejem i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, lekko
przesmażamy. Następnie dorzucamy opłukaną soczewicę i jeszcze wszystko kilka
minut smażymy. Całość przekładamy do garnka z bulionem, dodajemy jeszcze
pokrojoną w kostkę albo talarki marchew i gotujemy około 20 – 30 min. Po tym
czasie sprawdzamy czy soczewica i marchew są miękkie, jeśli tak to dodajemy
pomidory z puszki.
Miksujemy zupę blenderem i doprawiamy solą i sokiem z
cytryny.
( Do zupy możemy jeszcze dorobić mini grzanki – kromki chleba/bułki/bagietki
smarujemy oliwą i posypujemy przyprawami, kroimy w drobną kostkę i pieczemy w
piekarniku w 150 C około 10 min ).
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz