wtorek, 18 marca 2014

Zupa sycąca - Krem z czerwonej soczewicy i pomidorów


Weekendowe gotowanie, a wraz z nim moja ulubiona wersja kremu z czerwoną soczewicą. Tą zupę robi się całkiem szybko, jest sycąca i aromatyczna za sprawą głównie rozmarynu. Soczewica ma swój charakterystyczny smak. W połączeniu z pomidorami, marchwią i przyprawami świetnie się równoważy, a smaki się przenikają. Bardzo serdecznie polecam Wam tę zupkę ;)


Krem z czerwonej soczewicy i pomidorów
( 4 – 5 porcji )

Składniki

szklanka czerwonej soczewicy
2 ząbki czosnku
¾ łyżeczki suszonego rozmarynu
¼ łyżeczki suszonego chili
3 łyżki oleju rzepakowego
cebula
marchew
puszka pomidorów
litr bulionu warzywnego/drobiowego
do smaku sól i sok z cytryny

Czosnek siekamy i wrzucamy do moździerza razem z chili, rozmarynem, łyżką oleju i ucieramy na pastę. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pastę, smażymy około minuty, podlewamy jeszcze olejem i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, lekko przesmażamy. Następnie dorzucamy opłukaną soczewicę i jeszcze wszystko kilka minut smażymy. Całość przekładamy do garnka z bulionem, dodajemy jeszcze pokrojoną w kostkę albo talarki marchew i gotujemy około 20 – 30 min. Po tym czasie sprawdzamy czy soczewica i marchew są miękkie, jeśli tak to dodajemy pomidory z puszki.
Miksujemy zupę blenderem i doprawiamy solą i sokiem z cytryny.

( Do zupy możemy jeszcze dorobić mini grzanki – kromki chleba/bułki/bagietki smarujemy oliwą i posypujemy przyprawami, kroimy w drobną kostkę i pieczemy w piekarniku w 150 C około 10 min ).

Smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...