czwartek, 6 marca 2014

Ekspresowe Muffiny bananowe z białą czekoladą


Moje ulubione muffiny z bananami. Nie dość, że robi się je migusiem to na dodatek możemy pozbyć się zleżałych bananów czy reszty napoczętego jogurtu, kefiru, maślanki. Są pyszne na ciepło od razu po upieczeniu, jak również na drugi dzień.

Najlepszą kombinacją w tym cieście jest połączenie banana z białą czekoladą, z ciemną smakuje równie dobrze - sprawdziłam. Poza tym muffiny mają wilgotną i delikatną konsystencję. WAŻNE, żeby banany były naprawdę dobrze dojrzałe, a czekolada nie była pokruszona w drobny miał. Pochłaniając babeczkę fajnie jest natrafić na kawałki nierozpuszczonej czekolady ;)


Od dawna robię te muffiny, ale nie pamiętam już skąd mam przepis i czy przechodził jakieś modyfikacje. Akurat u mnie w domu banany nie są narażone na długie leżenie. Najczęściej, kiedy robię zakupy na targu, wyszukuję na straganach, takich właśnie zleżałych bananów ( w okresie zimowym trzeba uważać, żeby nie były przemrożone ) w cenie obniżonej dwu albo nawet trzy krotnie i z nich właśnie powstają najlepsze babeczki, ciasta i koktajle ;) Zachęcam do wypróbowania !

Muffiny bananowe z białą czekoladą

Składniki

2 szklanki przesianej mąki pszennej
½ szklanki oleju
1 szklanka mleka/maślanki/kefiru/jogurtu
1 duże jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
4 dojrzałe pokrojone w kostkę banany
100 g pokruszonej białej czekolady

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier, cukier waniliowy mieszamy w misce. W drugim naczyniu łączymy jajo, olej, kefir, banany i czekoladę. Do mokrych składników wsypujemy suche i mieszamy niezbyt dokładnie. Ciasto rozkładamy do pojemniczków, wypełniając je prawie po brzegi.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy około 15 – 20 min.

Smacznego ;)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...