niedziela, 14 grudnia 2014

Suszone Pomidory

suszone pomidory w słoiczkach

Uwielbiam świeże pomidory, ale tylko te sezonowe, soczyste, pełne smaku o pięknej nasyconej barwie, moje ulubione to malinowe. Zimą świetnie sprawdzą się zatem suszone. Aromatyczne, świetnie podkreślą smak wielu potraw: sałatek, past, sosów, czy prostych kanapek. Sezon pomidorowy minął, ale ten przepis przyda się na przyszłą jesień ;)


przecier pomidorowy, pomidory lima


Suszone Pomidory

Składniki
6-7 kg pomidorów Lima
3 łyżki octu
sól
ok. 2-2,5 l oliwy pół na pół z olejem rzepakowym

Dodatki:
czosnek
chili
rozmaryn
oregano
bazylia
czarnuszka
kozieradka
tymianek

Pomidory myjemy i kroimy na cztery części, wydrążamy miąższ. Następnie układamy na blasze na papierze do pieczenia ściśle jeden obok drugiego. Posypujemy solą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 C na 15 min. ( ja rozkładam pomidory na trzech blachach, a później co jakiś czas zamieniam ich kolejność w piekarniku ). Po tym czasie uchylam odrobinę drzwiczki od piekarnika i wietrzę ( około 15 - 20 min ). Czynność powtarzam kilka krotnie, a później przekładam pomidory do elektrycznej suszarki i dosuszam.

Można również nastawić piekarnik do maksymalnie 100 C i suszyć pomidory przy uchylonych drzwiczkach około 4 – 5 godzin.

Podsuszone pomidory powinny mieć pomarszczoną skórkę, a środek zwarty ( trzeba uważać, żeby nie została nam sama wysuszona skóra ).
Pomidory przekładam do miski, dodaję ocet i mieszam. Do suchych i wyparzonych słoiczków nakładam warstwami pomidory i zasypuję ziołami, papryczką chili, czosnkiem ( w różnych kombinacjach ), do 2/3 wysokości.

W garnku podgrzewam mieszankę oleju z oliwą. Tłuszcz powinien być dobrze ciepły, ale nie wrzący. Powstałą esencją zalewamy pomidory, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Po 2 -3 tygodniach powinny być dobre.

Pozostały miąższ możemy wykorzystać i zrobić z niego przecier. Umieszczamy go w garnku i gotujemy na małym ogniu około godziny, lekko studzimy i  miksujemy, przecieramy przez sito i doprawiamy solą. Podgrzewamy i rozlewamy do suchych i wyparzonych słoiczków. Jeżeli chcemy, żeby dłużej postały możemy je jeszcze zapasteryzować.

Smacznego !

podłużne pomidory

czosnek

suszone pomidory w przyprawach

przetwory z pomidorów

pomidory w zalewie
pomidory na zimę

2 komentarze:

  1. uwielbiam je! Żadne sklepowe nie równają się smakiem z tymi zrobionymi w domu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm w następnym roku muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...