poniedziałek, 29 grudnia 2014

SAŁATKA Szpinak - Kaki - Camembert

sałatka, szpinak, kaki, camembert

Po świątecznym obżarstwie przyda się coś lekkiego, świeżego i zielonego ;) Idealna będzie sałatka !

Moim ostatnim odkryciem jest owoc kaki, delikatny, w smaku przypomina połączenie melona i gruszki. Bardzo przyjemnie komponuje się z camembertem, do tego jeszcze parę składników, zacna ilość sosu, ciepła, aromatyczna grzanka i możemy wcinać !

camembert, kaki, szpinak, gruszka, cytryna

SAŁATKA Szpinak - Kaki – Camembert
2 porcje

Składniki
2 garście świeżych liści szpinaku
owoc kaki
gruszka (opcjonalnie)
pół świeżego ogórka
1 camembert 200 g.
pestki słonecznika
bagietka + ( oliwa z oliwek, ulubione przyprawy )

Sos
70 ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu
1/1,5 łyżeczki musztardy
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku

Warzywa i owoce myjemy. Obrywamy ogonki liści szpinaku i układamy na dnie miski. Ogórka obieramy i kroimy w pół talarki, gruszkę i owoc kaki również obieramy i kroimy na plasterki, układamy na szpinaku. Na wierzchu rozkładamy ser camembert.
Wszystkie składniki sosu mieszamy ( najlepiej trzepaczką – sos będzie lekki i puszysty ), doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatki i posypujemy słonecznikiem.
Bagietkę kroimy, kromki skraplamy oliwą i posypujemy przyprawami, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 C przez 7 – 10 min.
Gotową sałatkę  podajemy z ciepłymi grzankami.

Smacznego !

sałatka

sałatka szpinakowa

słonecznik, camembert

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...