Po świątecznym obżarstwie przyda się coś lekkiego, świeżego
i zielonego ;) Idealna będzie sałatka !
Moim ostatnim odkryciem jest owoc kaki, delikatny, w
smaku przypomina połączenie melona i gruszki. Bardzo przyjemnie komponuje się z
camembertem, do tego jeszcze parę składników, zacna ilość sosu, ciepła, aromatyczna
grzanka i możemy wcinać !
SAŁATKA Szpinak - Kaki – Camembert
2 porcje
Składniki
2 garście świeżych liści szpinaku
owoc kaki
gruszka (opcjonalnie)
pół świeżego ogórka
1 camembert 200 g.
pestki słonecznika
bagietka + ( oliwa z oliwek, ulubione przyprawy )
Sos
70 ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu
1/1,5 łyżeczki musztardy
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Warzywa i owoce myjemy. Obrywamy ogonki liści szpinaku i
układamy na dnie miski. Ogórka obieramy i kroimy w pół talarki, gruszkę i owoc
kaki również obieramy i kroimy na plasterki, układamy na szpinaku. Na wierzchu
rozkładamy ser camembert.
Wszystkie składniki sosu mieszamy ( najlepiej trzepaczką
– sos będzie lekki i puszysty ), doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatki i
posypujemy słonecznikiem.
Bagietkę kroimy, kromki skraplamy oliwą i posypujemy
przyprawami, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 C przez 7 – 10 min.
Gotową sałatkę
podajemy z ciepłymi grzankami.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz