niedziela, 21 grudnia 2014

Pierniczki imbirowe w polewie z białej czekolady


Imbir – cudowny korzeń, który dodaje energii i fantastycznie rozgrzewa. Pierniczki imbirowe mają podobne działanie, a do tego są najzwyczajniej w świecie pyszne i proste w wykonaniu ! ;)
W świątecznym klimacie – pieczenie – pogaduchy - kawa ze śmietanką - zdjęcia i radosna atmosfera czyli mini warsztaty z Renatą Mrowińską ;)

Pierniczki imbirowe z polewą z białej czekolady

Składniki
0,5 szklanki ciemnego piwa
1/3 szklanki oleju roślinnego
½ szklanki cukru pudru
¼ szklanki melasy albo miodu ( najlepiej gryczanego )
2 szklanki mąki ( może być zwykła pszenna albo razowa )
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1,5 łyżeczki imbiru
¾ łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mieszanki przypraw do piernika ( niekonieczne )

Polewa
tabliczka białej czekolady + łyżka śmietany kremówki

Zaczynamy od zredukowania piwa. Napój wlewamy do garnka z grubym dnem, dosypujemy pół łyżeczki imbiru i gotujemy na małym ogniu około 15 min, następnie studzimy.
W misce mieszamy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy. W drugiej misce ubijamy olej z cukrem i dodajemy melasę oraz zredukowane piwo.
Łączymy suche składniki z mokrymi, aż powstanie zwarta masa, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę albo na 30 minut do zamrażalnika.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C
Następnie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm na blacie posypanym mąką i wycinamy gwiazdki. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 5 – 9 min.
Odstawiamy do ostudzenia, a w międzyczasie przygotowujemy polewę.
Białą czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wystudzone pierniczki dekorujemy masą.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...