Imbir – cudowny korzeń, który dodaje energii
i fantastycznie rozgrzewa. Pierniczki imbirowe mają podobne działanie, a do
tego są najzwyczajniej w świecie pyszne i proste w wykonaniu ! ;)
W świątecznym klimacie – pieczenie – pogaduchy
- kawa ze śmietanką - zdjęcia i radosna atmosfera czyli mini warsztaty z Renatą Mrowińską ;)
Pierniczki
imbirowe z polewą z białej czekolady
Składniki
0,5 szklanki ciemnego piwa
1/3 szklanki oleju roślinnego
½ szklanki cukru pudru
¼ szklanki melasy albo miodu ( najlepiej
gryczanego )
2 szklanki mąki ( może być zwykła pszenna albo
razowa )
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1,5 łyżeczki imbiru
¾ łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mieszanki przypraw do piernika (
niekonieczne )
Polewa
tabliczka białej czekolady + łyżka śmietany
kremówki
Zaczynamy od zredukowania piwa. Napój wlewamy
do garnka z grubym dnem, dosypujemy pół łyżeczki imbiru i gotujemy na małym
ogniu około 15 min, następnie studzimy.
W misce mieszamy: mąkę, sodę, proszek do
pieczenia, przyprawy. W drugiej misce ubijamy olej z cukrem i dodajemy melasę
oraz zredukowane piwo.
Łączymy suche składniki z mokrymi, aż powstanie
zwarta masa, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na
godzinę albo na 30 minut do zamrażalnika.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C
Następnie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na
grubość około 0,5 cm na blacie posypanym mąką i wycinamy gwiazdki. Rozkładamy
je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 5 – 9 min.
Odstawiamy do ostudzenia, a w międzyczasie
przygotowujemy polewę.
Białą czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Wystudzone pierniczki dekorujemy masą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz