Pogoda nas troszkę porozpieszczała, szczególnie w
weekendy, prawdziwa piękna, złota jesień, ale nadszedł czas przymrozków. Z rana
skrobaczka w dłoń , 2 minuty i samochód gotowy do drogi, ale za parę tygodni 2
minuty wydłużą się do 15 i to będzie znak, że nadeszła zima. Ja jeszcze nie
wyjęłam zimowego płaszcza i mam nadzieję, że szybko to nie nastąpi, zostanę
sobie jeszcze troszkę w jesieni ;)
Jesienne przysmaki, padło na kukurydzę,
oczywiście tą świeżą, zapuszkowanej podziękujemy ;) Z kukurydzy cukrowej możemy
zrobić świetną zupę. Wybierzmy kolby jak najmniej dojrzałe, czyli o jasno
żółtym / kremowym kolorze, ziarna ciasno przylegające, po naciśnięciu powinien
wypłynąć z nich mleczny sok. Taka kukurydza będzie najsłodsza. Do dzieła
!
Jesienna
Zupa Kukurydziana
Składniki
4 kolby świeżej słodkiej kukurydzy
20 dag posiekanego boczku parzonego ( najlepiej wędzonego )
2 łyżki masła
2 cebule
czerwona papryka
0,5 łyżeczki kuminu
Szczypta kurkumy
0,5 kg ziemniaków
1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
200 ml kremówki
pęczek koperku
sok z połowy cytryny
Do smaku:
sól i biały pieprz
Kukurydzę obieramy, nożem
odcinamy ziarna do garnka. Odcięte ziarna dociskamy ubijaczką, żeby puściły
sok, dorzucamy kolby i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Na patelni prażymy boczek
pokrojony w kostkę, następnie dodajemy masło i pokrojoną cebulę, paprykę,
kurkumę, kumin, przesmażamy kilka minut i dorzucamy do garnka z kukurydzą.
Zalewamy bulionem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmujemy kolby i
wyrzucamy.
Doprawiamy solą i
pieprzem, wlewamy śmietankę, i posiekany koperek. Podajemy w miseczkach, skrapiamy
sokiem z cytryny.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz