wtorek, 28 października 2014

Jesienna Zupa Kukurydziana

słodka kukurydza

Pogoda nas troszkę porozpieszczała, szczególnie w weekendy, prawdziwa piękna, złota jesień, ale nadszedł czas przymrozków. Z rana skrobaczka w dłoń , 2 minuty i samochód gotowy do drogi, ale za parę tygodni 2 minuty wydłużą się do 15 i to będzie znak, że nadeszła zima. Ja jeszcze nie wyjęłam zimowego płaszcza i mam nadzieję, że szybko to nie nastąpi, zostanę sobie jeszcze troszkę w jesieni ;)

Jesienne przysmaki, padło na kukurydzę, oczywiście tą świeżą, zapuszkowanej podziękujemy ;) Z kukurydzy cukrowej możemy zrobić świetną zupę. Wybierzmy kolby jak najmniej dojrzałe, czyli o jasno żółtym / kremowym kolorze, ziarna ciasno przylegające, po naciśnięciu powinien wypłynąć z nich mleczny sok. Taka kukurydza będzie najsłodsza. Do dzieła !


Jesienna Zupa Kukurydziana

Składniki
4 kolby świeżej słodkiej kukurydzy
20 dag posiekanego boczku parzonego (  najlepiej wędzonego )
2 łyżki masła
2 cebule
czerwona papryka
0,5 łyżeczki kuminu
Szczypta kurkumy
0,5 kg ziemniaków
1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
200 ml kremówki
pęczek koperku
sok z połowy cytryny

Do smaku:
sól i biały pieprz

Kukurydzę obieramy, nożem odcinamy ziarna do garnka. Odcięte ziarna dociskamy ubijaczką, żeby puściły sok, dorzucamy kolby i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Na patelni prażymy boczek pokrojony w kostkę, następnie dodajemy masło i pokrojoną cebulę, paprykę, kurkumę, kumin, przesmażamy kilka minut i dorzucamy do garnka z kukurydzą. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmujemy kolby i wyrzucamy.
Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy śmietankę, i posiekany koperek. Podajemy w miseczkach, skrapiamy sokiem z cytryny.
Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...