Przyszedł czas na piękne i słodkie węgierki. Mam to
szczęście, że kiedy najdzie mnie ochota, wychodzę do ogródka i zrywam śliwki
prosto z drzewa. Najlepsze są te świeże, ale nie wzgardzę ciastem z węgierkami,
przepysznymi powidłami czy też „śliwellą” ( do powideł wystarczy dodać zacną
ilość kakao ).
Czekolada + śliwki to świetne połączenie, dodając do tego
odrobinę rozmarynu i pomarańczę wzbogacimy smak. Ciasto będzie bardziej
wytrawne i aromatyczne.
Czekoladowa
Tarta z Węgierkami, Pomarańczą i Rozmarynem
Składniki
Ciasto:
200 g przesianej mąki pszennej
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki kakao
¼ łyżeczki soli
110 g zimnego masła pokrojonego w kawałki
Nadzienie:
pomarańcza
2 łyżki masła
50 g cukru
½ łyżeczki drobno posiekanych igiełek rozmarynu
cukier waniliowy
700 g śliwek węgierek, wydrylowanych i
pokrojonych w ósemki
Dodatkowo tarte możemy podać z bitą śmietaną
albo lodami waniliowymi.
Mąkę mieszamy z cukrami,
kakao i solą. Dodajemy masło i wyrabiamy kruszonkę. Jeżeli ciasto jest zbyt
suche dodajemy odrobinę wody. Formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą, schładzamy 30 – 60 min w lodówce.
Nagrzewamy piekarnik do
200 C, ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 35 cm ( najlepiej zrobić to na oprószonym mąką blacie
albo na folii spożywczej, żeby ciasto nie przywierało ). Wykładamy do formy
wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem
i wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 20 min.
Pomarańczę dokładnie myjemy
i ścieramy skórkę na tarce ( uważając, żeby nie ścierać białej części pod
skórką, uzyskamy gorzki smak ). Z połowy pomarańczy wyciskamy sok. W rondlu
roztapiamy masło, cukier, sok, dodajemy rozmaryn i skórkę pomarańczową, a
następnie śliwki. Gotujemy około 5 min.
Nadzienie wykładamy na
podpieczoną tarte i pieczemy jeszcze 20 min. Dodatkowo możemy ją podać z bitą
śmietaną / lodami waniliowymi.
Smacznego !
rozmaryn + śliwki = bardzo ciekawe połączenie! Muszę to wypróbować!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuń