sobota, 20 września 2014

Czekoladowa Tarta z Węgierkami, Pomarańczą i Rozmarynem


Przyszedł czas na piękne i słodkie węgierki. Mam to szczęście, że kiedy najdzie mnie ochota, wychodzę do ogródka i zrywam śliwki prosto z drzewa. Najlepsze są te świeże, ale nie wzgardzę ciastem z węgierkami, przepysznymi powidłami czy też „śliwellą” ( do powideł wystarczy dodać zacną ilość kakao ).

Czekolada + śliwki to świetne połączenie, dodając do tego odrobinę rozmarynu i pomarańczę wzbogacimy smak. Ciasto będzie bardziej wytrawne i aromatyczne.



Czekoladowa Tarta z Węgierkami, Pomarańczą i Rozmarynem

Składniki
Ciasto:
200 g przesianej mąki pszennej
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki kakao
¼ łyżeczki soli
110 g zimnego masła pokrojonego w kawałki

Nadzienie:
pomarańcza
2 łyżki masła
50 g cukru
½ łyżeczki drobno posiekanych igiełek rozmarynu
cukier waniliowy
700 g śliwek węgierek, wydrylowanych i pokrojonych w ósemki

Dodatkowo tarte możemy podać z bitą śmietaną albo lodami waniliowymi.

Mąkę mieszamy z cukrami, kakao i solą. Dodajemy masło i wyrabiamy kruszonkę. Jeżeli ciasto jest zbyt suche dodajemy odrobinę wody. Formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą, schładzamy 30 – 60 min w lodówce.

Nagrzewamy piekarnik do 200 C, ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 35 cm (  najlepiej zrobić to na oprószonym mąką blacie albo na folii spożywczej, żeby ciasto nie przywierało ). Wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 20 min.

Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy skórkę na tarce ( uważając, żeby nie ścierać białej części pod skórką, uzyskamy gorzki smak ). Z połowy pomarańczy wyciskamy sok. W rondlu roztapiamy masło, cukier, sok, dodajemy rozmaryn i skórkę pomarańczową, a następnie śliwki. Gotujemy około 5 min.

Nadzienie wykładamy na podpieczoną tarte i pieczemy jeszcze 20 min. Dodatkowo możemy ją podać z bitą śmietaną / lodami waniliowymi.

Smacznego !








2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...