wtorek, 24 lutego 2015

Szarlotki pod bezą

beza, szarlotka

Przyznaję się, nie jestem fanką szarlotki i wszelkich jabłkowych słodkości. Co nie znaczy, że nie umiem docenić dobrego ciacha.

Moja jedna podstawowa zasada, ciasto musi być prosto z pieca i najlepiej, podane z gałką lodów waniliowych ;)

Odkryłam jeszcze drugą opcję - szarlotka pod bezą. Słodka beza z delikatną nutą kwasowości na kruchym spodzie, oczywiście na ciepło. Idealne ciacho na zimowy, pochmurny dzień ! ;)


szarlotka w kokilce

Szarlotki pod bezą

Składniki
4 porcje

4 kokilki
80 g pokruszonych sucharków
70 g masła + łyżeczka do wysmarowania kokilek
pół łyżeczki cynamonu
cukier waniliowy
słoik zasmażanych jabłek z gruszkami
2 duże albo 3 małe białka z jajek
150g cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Kokilki wysmarować masłem, pokruszone sucharki, cynamon, masło i cukier waniliowy połączyć ze sobą, a powstałą masę wyłożyć na dno pojemniczków. Na to wykładamy warstwę z jabłek i gruszek.
Piekarnik rozgrzać do 180 C.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodać skrobię i zmiksować.
Masę wykładamy na jabłka i gruszki, szarlotki wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 C przez około 25 min. do zrumienienia bezy.
Podawać jeszcze ciepłe ! ;)

mus jabłkowo-gruszkowy, beza, sucharkowy spód

szarlotka bezowo-jabłkowo-gruszkowa

szarlotka na raz



1 komentarz:

  1. Jestem ciekawa jak będzie się miała motoryzacja za 30-40 lat. Już przed 2000 rokiem wróżyło się teorie na temat bezobsługowych aut, przemeszczających się z punktu A do punktu B bez pomocy kierowcy :-) Miało się to nijak do rzeczywistosci. Aktualnie oprócz designu producenty prześcigają się w coraz mniejszym "teoretycznym" spalaniu auta, oraz w maksymalizacji różnych niepotrzebnych systemów przez które bardzo często trzeba odwiedzać autoryzowane serwisy. Według mnie motoryzacja podąża trochę nie tą ściążką którą naprawdę powinna... Wyniki spalania często fałszowane itp. :-(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...