Pyszna tarta z sezonowymi owocami. Idealnie wpisuje się w
leniwe niedzielne popołudnie, do tego pyszna kawka i trochę słońca. Czego chcieć
więcej ! J
Serdecznie polecam ;)
Tarta z malinami i jagodami
Ciasto
250
g mąki pszennej
2
łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
80 g
łyżki cukru
140
g masła
szczypta
soli
Krem
250
g serka mascarpone
300
ml kremówki 30 / 36
3-4
łyżki cukru pudru
2-3
kostki gorzkiej czekolady
Owoce
maliny
jagody
Do
posypania cukier puder
Wszystkie składniki ciasta łączymy i szybko zagniatamy.
Zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 2 godziny, ewentualnie na krócej do
zamrażalnika. Możemy zrobić więcej ciasta, podzielić i zamrozić na następny
raz.
Schłodzone ciasto wałkujemy i układamy w
wysmarowanej tłuszczem formie. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do
nagrzanego do 220 C piekarnika. Pieczemy około 20 min, studzimy.
Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier
puder. Łyżką mieszamy ubitą śmietanę z serkiem mascarpone, a na koniec
dorzucamy startą na tarce czekoladę. Masę wykładamy na tartę, posypujemy
owocami i cukrem pudrem.
Smacznego ;)
wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń