Zazwyczaj płatki, kasze, orzechy itp. asortyment kupuję
na targu, u sprzedawcy, u którego wiem, że wszystko jest świeże. Ostatnio
oferta została poszerzona i oprócz płatków owsianych zakupiłam również płatki
gryczane. Postanowiłam użyć ich do granoli, do której przymierzałam się już od
dłuższego czasu.
I wreszcie się udało. Ta granola dodaje energii, pachnie
i smakuje bosko, a podczas pieczenia w
domu rozchodzi się cudowny aromat. Najbardziej lubię ją podjadać prosto ze
słoika, ale tradycyjnie z mlekiem czy jogurtem smakuje równie dobrze J
Polecam gorąco !
Czekoladowo
– Gryczana Granola
Składniki
3
szklanki płatków owsianych
szklanka
płatków gryczanych
1,5
szklanki wiórek kokosowych
szklanka
grubo pokrojonych orzechów laskowych
¼ szklanki
nasion chia
¼ szklanki
nasion siemienia lnianego
szczypta
soli morskiej
¼ szklanki
cukru trzcinowego
3
łyżki miodu
1/3
szklanki oleju kokosowego
cukier
waniliowy
0,5
szklanki niesłodzonego kakao
Piekarnik nastawiamy na 175 C.
W misce mieszamy ze sobą płatki owsiane i gryczane, wiórki
kokosowe, orzechy, nasiona chia i siemienia, cukier. W garnuszku rozpuszczamy
olej kokosowy i dodajemy do niego sól, miód i kakao. Mokre składniki łączymy z
suchymi.
Masę wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia,
wszystko dociskamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 min. W
trakcie pieczenia 2 razy wyjmujemy blachę i mieszamy granolę, tak żeby
wszystkie składniki się równomiernie upiekły i nie przypaliły.
Po upieczeniu, studzimy mieszankę i przekładamy do
szczelnego słoika / pudełka.
Inspirowałam się przepisem z bloga My New Roots.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz