niedziela, 29 grudnia 2013

Krem z dyni i soczewicy z chipsami z buraka

przepis na krem z soczewicy

Wprawdzie, zimowa aura nie doskwiera zbyt mocno, ale nie zaszkodzi  nam rozgrzewający krem po niedzielnym spacerze. Zapraszam do gotowania ;)


Krem z dyni i soczewicy z chipsami z buraka
( 4 porcje )

0,5 kg obranej dyni
5 łyżek czerwonej soczewicy
1 cebula
1 l  bulionu warzywnego
Ziarna kolendry (1 łyżeczka - rozetrzeć w moździerzu)
Kumin (0,5 łyżeczki )
2-3 cm kawałek imbiru (starty na tarce)
4-5 listków świeżej szałwi lub pół łyżeczki suszonej
Masło klarowane do smażenia
Do smaku: sól i pieprz

Cebulkę pokroić w kostkę i razem z przyprawami podsmażyć krótko na maśle, następnie dodać do tego soczewicę i pokrojoną w kostkę dynię. Przesmażyć wszystko razem i zalać bulionem, gotować ok 30 min do czasu, aż soczewica będzie miękka. Zdjąć z ognia i zmiksować na krem,  doprawić solą i pieprzem. Podawać z chipsami buraczanymi.

Chipsy buraczane:

1 duży lub 2 średnie  burak
Oliwa lub olej rzepakowy
Sól

Buraki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie. Plasterki wkładamy do miseczki, polewamy oliwą, posypujemy solą i mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy plasterki buraka, jeden obok drugiego, wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok 15 minut, po tym czasie przekładamy plasterki na drugą stronę i ponownie wstawiamy na 15 minut. Należy kontrolować proces pieczenia, aby nie przypalić chipsów.

buraki na chipsy

rozgrzewająca zupa

Smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...