Czy u Was też dzisiaj był piękny, słoneczny dzień
? ;) Troszkę mrozu, wszystko przykryte
białym puchem, a na niebie ani jednej chmurki. Iście spacerowa pogoda ! Bardzo
się cieszę, że udało mi się z tego skorzystać. Słońce zawsze dodaje energii i
chęci do działania.
A po spacerze,
rozgrzewająca kremowa zupa ;)
Cytrynowy
krem z soczewicy ze szpinakiem
Składniki
szklanka
czerwonej soczewicy
1/3
średniej wielkości bulwy selera
czerwona
cebula
sok z
1,5 cytryny
około 750
ml bulionu
2
garście liści szpinaku
2 łyżki
oliwy z oliwek
2
liście laurowe
2
łyżeczki mielonego kuminu
sól
pieprz
świeża natka
pietruszki do podania
Soczewicę zalewamy bulionem, dodajemy liście
laurowe i gotujemy około 30 min, aż soczewica będzie miękka.
Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę
i selera pokrojonego w kostkę, obsypujemy kuminem i smażymy jeszcze kilka
minut, następnie przekładamy wszystko do garnka z bulionem i soczewicą.
Dolewamy sok z cytryn i wyrzucamy liście laurowe.
Lekko studzimy i miksujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem,
dorzucamy liście szpinaku, podgrzewamy.
Podajemy skropione oliwą i świeżą natką,
możemy również dodać odrobinę jogurtu/śmietany.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz