„Scony” – pierwszy raz z tymi bułeczkami spotkałam się w
Irlandii. Tam, te tradycyjne były okrągłe i z rodzynkami. Na zimno albo
podgrzane, przekrojone na pół i posmarowane masłem, dżemem.
Ostatnio lubuję się w wszelkiej maści drożdżówkach,
ciastkach itp. przysmakach – to chyba przez tą zimową aurę.
Tym razem trafiłam na „scony” tyle, że w trochę innej wersji
– inny kształt i smak. Podbiły moje serce, a co ważniejsze kubki smakowe. Bułeczki
są kruchutkie, czuć przede wszystkim cytrynę, wzbogaconą inną nutą, aczkolwiek
nie wiem czy tak od razu byłabym w stanie określić tą drugą nutę, gdybym nie
wiedziała od początku z czym są ;)
Przepis pochodzi od Ree (prawdziwej kowbojki ;) - blog
Z lukrem są słodkie, ale nie za słodkie, bez lukru
bardziej wytrawne. Serdecznie polecam, pyszna sprawa ;)
Cytrynowo
– Rozmarynowe Trójkąty
Składniki
3
szklanki mąki
2/3
szklanki cukru
3
łyżeczki proszku do pieczenia
1
łyżeczka sody
¼ łyżeczki
soli
200
g masła
1
duże jajko
1
szklanka gęstej śmietany
1
łyżka świeżego posiekanego rozmarynu albo ¾ suszonego
Skórka
otarta z jednej cytryny
Polewa
1,5
szklanki cukru pudru
2
łyżki mleka
1
łyżka soku z cytryny
Skórka
otarta z jednej cytryny
1
łyżeczka świeżego posiekanego rozmarynu albo ¾ suszonego
W
jednej misce łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Następnie
dodajemy pokrojone w kostkę twarde masło i rozgniatamy razem z mąką do połączenia składników.
W miseczce mieszamy śmietanę, jajko, skórkę z cytryny i rozmaryn. Dolewamy do
mąki i szybko ugniatamy niezbyt dokładnie. Wykładamy ciasto na wysypany mąką blat
i formujemy prostokąt, rozwałkowujemy na grubość około 1,5 – 2, 5 cm. Nożykiem
do pizzy tniemy ciato na 12 kwadratów, a następnie każdy kwadrat na 2 trójkąty.
Polewa
– łączymy wszystkie składniki.
Nagrzewamy
piekarnik do 180 C i piczemy około 15 min – do zrumienienia. Studzimy i
polewamy lukrem.
Smacznego!
;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz