Wprawdzie,
zimowa aura nie doskwiera zbyt mocno, ale nie zaszkodzi nam rozgrzewający krem po niedzielnym
spacerze. Zapraszam do gotowania ;)
Krem
z dyni i soczewicy z chipsami z buraka
( 4
porcje )
0,5
kg obranej dyni
5
łyżek czerwonej soczewicy
1
cebula
1
l bulionu warzywnego
Ziarna
kolendry (1 łyżeczka - rozetrzeć w moździerzu)
Kumin
(0,5 łyżeczki )
2-3
cm kawałek imbiru (starty na tarce)
4-5
listków świeżej szałwi lub pół łyżeczki suszonej
Masło
klarowane do smażenia
Do smaku: sól i pieprz
Cebulkę
pokroić w kostkę i razem z przyprawami podsmażyć krótko na maśle, następnie
dodać do tego soczewicę i pokrojoną w kostkę dynię. Przesmażyć wszystko razem i
zalać bulionem, gotować ok 30 min do czasu, aż soczewica będzie miękka. Zdjąć z
ognia i zmiksować na krem, doprawić solą
i pieprzem. Podawać z chipsami buraczanymi.
Chipsy
buraczane:
1
duży lub 2 średnie burak
Oliwa
lub olej rzepakowy
Sól
Buraki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki,
najlepiej na mandolinie. Plasterki wkładamy do miseczki, polewamy oliwą,
posypujemy solą i mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce
układamy plasterki buraka, jeden obok drugiego, wstawiamy do nagrzanego do 200
stopni piekarnika. Pieczemy ok 15 minut, po tym czasie przekładamy plasterki na
drugą stronę i ponownie wstawiamy na 15 minut. Należy kontrolować proces
pieczenia, aby nie przypalić chipsów.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz